Sicilská Etna: Nejnebezpečnější evropská sopka

Ostrov Sicílie je každoročně jedním z nejoblíbenějších turistických míst celé středomořské oblasti. Proč? Inu, důvodů je spousta:
–          Nádherné starověké památky a rozvaliny dávné římské a kartágské kultury
–          Překrásné pláže
–          Výlety do panenské subtropické přírody
–          Objevování kulturních, přírodních i gastronomických krás ostrova

Sicílii se přezdívá ostrov slunce převážně kvůli dlouhým olivovým, citronovým a vinným polím. Tento ostrov je totiž největším vinařským vývozcem z celé Itálie.

Etna: tříkilometrová dominanta
V dialektu Sicilanů nazývají tuto horu Mungibeddu, což v překladu znamená Krásná hora. Tyčí se do výše tří tisíc tří set třiceti metrů, což z ní dělá nejvyšší činnou sopku Evropy. Právě ve stínu této sopky pěstují Sicilané vinné révy a olivovníky, neboť se zde nachází velmi úrodná a kyprá půda.

–          Toužíte-li po turistice
Pokud máte rádi dobrodružství a máte odvahu, můžete se vydat po turistické stezce až do výše dvou tisíc metrů nad mořem, kde můžete shlédnout do jednoho z kráterů. V okolí sopky se té nachází několik přírodních parků, do kterých se můžete vydat pěšky, na skútrech, na koloběžkách nebo na kolech, ale také na koních.

Zde vzniklo logo UNESCO

Itálie je plná historických památek, avšak ty nejstarší a nejzachovalejší najdeme právě na Sicílii. Například v samotném údolí Králů můžeme navštívit chrám Concordie v dórském stylu, postavený Řeky z dalekého Rhodosu někdy v šestém století před naším letopočtem. Právě tento chrám sloužil  předlohou pro logo UNESCO, organizace pro vzdělání, vědu a kulturu, kterou založila Organizace Spojených Národů po druhé světové válce.

Co byste měli na Sicílii navštívit?
–          Syrakusy, hlavní město dávného antického světa
–          Neapolis, archeologický park
–          Teatro Greco, amfiteátr používaný Řeky od pátého století před naším letopočtem
–          Apollonův chrám
–          Ostrov Ortygia
–          Fonte Aretusa, pramen sladké vody, jež vyvěrá na mořském břehu