Archiv rubriky: Kultura

Když se řekne kultura…

Název odvozen z latinského slova cultura, tj. co je potřeba pěstovat. Pokud se na to podíváme z užšího pohledu významu daného slova, jedná se o soubor vybraných tvůrčích lidských činností, jako je například umění, divadlo, literatura, náboženství apod. Tento výraz je však používán až od 16. století. V širším významu a to zejména ve společenských vědách se jedná o systém veškerého významu, činnosti a vzorců chování, které si člověk přivlastňuje coby člen společnosti. Studií kultury se zabývá především kulturologie, ale částečně i sociologie, kulturní antropologie a příbuzné vědy.
 mexické masky
Kultura a civilizace
 
Vzhledem k tomu, že kultura je takřka vždy vyjádřena a šířena řečí, velmi často se bere jako vázaná na specifické jazykové prostředí, tj. česká, francouzská, německá kultura, atd. V rámci větších a zároveň méně homogenních nadnárodních celků se používá termín civilizace, které odkazuje k městskému prostředí a tedy i k patřičnému kosmopolitismu.
 divadelní hra
Kultura a její poslání ve společnosti
 
Náleží mezi zkrátka nezbytnou podmínku života v lidské společnosti. I když se zejména jedná o lidská konání ve sféře umělecké, ale patří do kultury i společenské zvyky v rámci stolování, oblékání, chování a komplexní úroveň vzdělanosti. Kultura je tak rovným ukazatelem každého národa a jeho vyspělosti. Nejen z tohoto aspektu je zapotřebí kulturu neustále pěstovat, udržovat a rovněž podporovat. V tomto směru jsou nejúčinnější elementy v podobě školství, výchovy a prostředí.
 divadelní masky
Odlišnost lidových kultur
 
Prostřednictvím odlišnosti lidových kultur je tak zaručena rozmanitost na globálním poli a je tak i více či méně interesantní záležitostí. Vše je samozřejmě na individuálním pojetí a vjemu každého člověka. Může občas dojít ke vzájemnému promíchání kultur a tím tak je dán podnět ke vzniku nové, aniž by došlo k vytracení té původní.
 
Kultura z pohledu široké veřejnosti
 
Pro řadu lidí je pojem kultura v podobě návštěvy divadla, koncertu, kina, výstavy apod. Převážná většina si pod pojmem umělec představí různé interprety. Absence výuky kultury na základních a středních školách je velmi znát. Sice naštěstí jsou k dispozici různé hudební a výtvarné školy i umělecké ateliéry. Je tak očekávána větší podpora z jejich strany a mělo by dojít k většímu zájmu a podpory státních institucí.
 
Výchova formou umění
 
Jedná se o efektivní nástroj kultivace a formování obecné tvůrčí schopnosti dětí. Vše je tak za předpokladu, že je cílem vyspělá humánní a demokratická společnost. Je podstatný rozvoj už u nejmenších dětí, kdy je velmi zásadní podporovat jejich kreativitu a tvůrčí osobnost.

10 důvodů, proč chodit do kina

1.       Konečně zvednete svůj zadek z gauče
a vyjdete mezi skutečné lidi. Možná budete v prvních chvílích dezorientováni, protože už jste zapomněli, že po svých nohách můžete dojít dál než jen na záchod a zpět. Ale věřte, že pro vás i vaše rodiče to bude příjemná změna.
 
popcorn

2.       Užijete si film na velkém plátně s prostorovým zvukem.
Nedá se přece porovnávat obrazovka a zvuk z mobilu, na který se díváte ve škole pod lavicí s velkým plátnem a prostorovým zvukem, kde můžete vidět a slyšet každý detail. Je to stejné jako se snažit rozluštit kryptogramy na svém taháku, zatím co spolužák se vám snaží nejtišším hlasem napovědět. Ale pokud se chystáte říct, že velké plátno a prostorový zvuk máte i doma, prosím, zašlete mi vaši adresu. Přinesu popcorn.

film
 
3.       Kino je ideální místo na rande.
Jste stydliví? Nikdy nevíte, co říct a když už něco řeknete, přejete si, abyste radši nic neřekli? Běžte na rande do kina. Můžete si toho druhého oťuknout, aniž byste ze sebe dělali blbce. Nechte, ať vybere film. A budete vědět, zda máte stejný vkus. Nabídne, že zaplatí lístky? Nemá hluboko do kapsy. Dabing nebo titulky? Mluví během filmu? Brečí, směje se? Zná herce, scénaristi, režiséry, hudební skladatele? Dozvíte se o člověku vše, co potřebujete vědět.
 
4.       Obklopíte se lidmi, kteří mají stejný vkus jako vy.
Ať už patříte mezi ty, kteří píší na vše kritiku, nebo hodnotíte uváženě, pro každého se najde v kině spřízněná duše. Ti, co mají na sobě kostým postavy z filmu, jsou jasní fanoušci. Ti, co mají jen tričko, které odkazuje na daný film, jsou také fanoušci, ale žijící v realitě. Ostatní přišli z prostého důvodu, a to kritizovat.
 
 lístky

5.       Konečně uvidíte film legálně.
Splatíte společnostem aspoň část peněz, o které jste je připravili nelegálním stahováním. A možná to i obměkčí policii, až k vám vtrhnout a objeví vaší tisícovou sbírku vypálených DVD a nekončící řadu externích harddisků, zaplněných ilegálně stáhnutými filmy.
 
6.       Budete mezi prvními, kdo ohodnotí film na ČSFD.
První, kdo přátelům řekne, že nemá cenu na to chodit do kina. První, kdo uveřejní spoiler na svém Facebooku. První, kdo bude říkat větu – Tys to ještě neviděl? 

Co na sebe do divadla?

Co bylo dříve?

Dříve návštěva divadla znamenala společenskou událost. Lidé si na sebe vzali to nejlepší oblečení, co jim viselo ve skříni, aby ohromili společnost. Bylo absolutně nepřípustné vzít si do divadla něco, v čem se válíte doma. Nutno, ale uznat, že dříve se nosily obleky a šaty i na procházku v parku. Dnes lidé myslí hlavně na své pohodlí. Většina lidí už ani společenské oblečení nemá. Studenti maturují v riflích, studentky v teniskách. Zvláštní příležitost už nemá zkrátka ten úctyhodný nádech. Proto ani návštěva divadla už neobnáší ten pocit povinnosti obléct si společenské oblečení. Je to přece jen divadlo.

divadlo

Může za to jen nová generace?

Ale abychom nekřivdili mladé generaci, i starší generace je často zmatená – co na sebe. Je možné, že to způsobila právě starší generace. V 70. letech začaly ve velkém počtu vznikat menší divadla tzv. divadla malých forem. Divadla, která se chtěla odlišit od těch velkých konzervativních divadel.  Odlišovali se, jak přístupem k vystoupení, svými názory, tak i volnosti v oblékání obecenstva. Právě jejich uvolněnost se přenesla i do dnešních divadel. Velká divadla si často hrají na menší, aby nalákali mladší generaci, která divadla nenavštěvuje jako dřív. Raději sedí doma. A i proto jim divadla nabízejí možnost dostavit se do divadla ve stejném oblečení, ve kterém tráví celé dny u počítače.

herci

Co teda na sebe?

Doba je taková, že divadla byla dohnána k tomu, že na svých internetových stránkách uvádějí etiku oblékání i chování v divadle. Zkrátka si musí vychovat své publikum sami. Ale pokud vám mohu radit, tak se oblékejte do divadla vždycky hezky. I když budete v obecenstvu jediný, kdo bude mít společenské šaty, budete jediný, kdo umí dělat věci stylově. 

Dva tábory filmových diváků

Není překvapením, že dabing upřednostňují starší generace. Jsou doslova odchováni na dabingu. Je pravda, že dříve český dabing patřil mezi nejlepší. Hlasy odpovídaly charakterům postav, věku, pohlaví, hlasu. Jednoho herce daboval tentýž herec. Dabéři nemluvili více postav ve filmu. Dabingy mnohdy překonávaly originál. Například Louis de Funès, který sám prohlásil, že hlas Františka Filipovského se k němu hodí více. Jenže dnes je tomu jinak.

tváře

Dabingové agentury si najmou herce, kteří nadabují několik filmů za sebou. Každou menší roli mluví tentýž herec nebo někdo z hlavních postav. Pokud si studio nemůže dovolit dabéra, prostě ho nahradí. Hlavní myšlenkou je rychle a levně. Jsou však i zahraniční společnosti, kterým opravdu záleží na úspěšnosti jejich filmů v zahraničí. Sami si vybírají dabingové herce a jsou ochotni si připlatit, za kvalitu. Jenže tento dabing většinou uslyšíme jen v kině. Do další distribuce se už peníze nehrnou, a proto se dabují filmy znova a levněji.

Zhoršující se dabing je také jeden z faktorů, proč mladší generace dává přednost titulkům. Další faktory jsou lepšící se znalost cizích jazyků, přístupnost filmů v originálech s titulky. Avšak dívání se na filmy s titulky vnáší do lidí i jakýsi styl snobství. Jsem lepší, protože vím jaký hlas má ten a ten herec. Jsem lepší, protože rozumím hláškám. Já vlastně ani ty titulky nečtu.

Ovšem dabing není jen pro starší generaci. I ti mladší si rádi zajdou do kina na dabing. Jsou to ti, co si jdou do kina odpočinout. Ti, co se chtějí dívat na film a ne číst. Neobtěžovat souseda s dotazy – Co to bylo to poslední slovo? Nestihl jsem to přečíst. Ale pro koho je dabing doopravdy? Pro nejmladší generaci. Ti, co ještě neumějí číst a sotva umí česky.

realita

Takže dabing nebo titulky?
Záleží na situaci a člověku. Chcete si užít originální hlášky, slyšet hlas vašeho hrdiny, zlepšit si cizí jazyk a vytahovat se před ostatními? Zvolte titulky. Chcete si film užít, aniž by vám šly oči šejdrem, protože nestíháte číst titulky a sledovat film? Chcete si zajít do kina s rodinou? Je vám jedno, že váš oblíbený hrdina mluví pokaždé jiným hlasem? Zvolte dabing.

Úniková hra

Úniková hra bez pochyb je opravdu velmi dobrou zábavou, která je jednoznačně velice zajímavou záležitostí, co se týče typu zábavy, která je opravdu jiná a to, že je to jiné, je velmi zajímavé. Naše úniková hra https://www.enigmaescape.cz/hledate-unikovou-hru-praha/ jebez pochyby skvělá. Zkuste jednou přijít a sami si vytvořte svůj názor na celou hru. Je to zábavná hra pro několik lidí, kteří vytvoří skupinu.

dílky puzzle

Ve skupině se budete snažit dostat přes dveře ven. Musíte je otevřít přes kód, ke kterému budou směřovat všechny nápovědy, takže rozhodně o dobrodružství nebude nouze. Je podstatné, abyste zapojili hodně mozek, takže to bude velmi výživné. Je to zajímavé, určitě tohle zkuste se svojí partou přátel nebo s rodinou. Domluvte se, přijďte si zahrát logickou hru, kde se budete hodně bavit. Jde o to, abyste všechno správně pochopili a zvládli se hlavně dostat z té místnosti, do které budete zavření. Je to velmi prosté, ale na druhou stranu je to velmi složité, a pokud máte pocit, že to zvládnete levou zadní, tak mýlíte. Je to pro všechny, kteří jsou starší patnácti let.

rychlá myšlenka

Velmi nízké ceny

Naše cenová nabídka je příjemná, proto to nebude problém a to ještě v případě, když právě naopak jdete ve větší skupině, tak si to přepočítáte na osobu a uvidíte, že to bude velmi zajímavé. Je to opravdu hodně naučné. Můžete se tak snadno vžít do role nějakého vašeho předka, který tohle třeba musel někdy řešit, aby si zachránil život a podobně. Je zde kladen důraz na detaily, které musíte vy odhalit, takže je důležité, abyste byli opravdu pozorní a na nic nezapomněli, to bez pochyby. Vzpomeňte si na několik velmi zajímavých detektivek. Teď budete vy plnit hlavní roli herce a všechno hlavně detailně pocítíte. Atmosféra vás všechny pohltí. Je to výborný dárek, který musí každého dobrodruha nadchnout. Uvidíte sami.

Kultura Karlovarska

Hrad Loket
Nedaleko se nachází řeka Ohře. Díky tomu, že ho v minulosti zrenovoval známý Karel IV., který nechal vystavět například markrabský dům, tak jeho hlavní rysy zůstaly dodnes. Další renovace se uskutečnila v 15. století, ale bohužel o několik století později se stal věznicí. Velice oblíbená je výstava zbraní a porcelánového nádobí. Při návštěvě můžete také vyslechnout několik legend, co se zde odehrávalo. Můžete si vybrat prohlídku s nebo bez průvodce a děti do šesti let mají vstup zdarma
architektura ve Varech
Rozhledna na Klínovci
V roce 2013 byl znovuotevřena. Tuto rozhlednu také postihlo neštěstí, a to v podobě Výrazného poškození, kvůli klimatu. Ale dnes už je všechno v pořádku, takže se můžete pokochat výhledem ze 17 metrů. Uvidíte několik hor, které se nádherně lemují krajinou. A to jako například Šumava a Ještěd.
Doubrava
Možná si právě říkáte, co to vlastně je? Je to vesnička nedaleko Chebu. Proslavila se hlavně kvůli zachovalosti staveb, protože jedna je i z roku 1751. Už před několika desítkami lety se stala tato oblast vesnickou památkovou rezervací. Uvnitř již zmíněného domku je muzeum se zemědělskou expozicí. Všechny vystavené předměty jsou z 18. až 20. století. Můžete si zde neustále koupit obrazy keramiku a různé takové věci. Mě například zaujaly nádherné dřevořezby.
starý dostavník
Lázeňská kolonáda Mariánské Lázně
Je vystavena v barokním stylu a její kompletní stavba skončila roku 1889. Podobu této kolonády navrhovali vídeňští architekti. Má udivující rozměry, které dosahují skoro 120 metrů na 12 metrů, takže o ní rozhodně nemůžeme říct, že je malá. Před ní je Zpívající fontána, která je také velice známá. Je jednou z nejnavštěvovanějších míst v Mariánských lázních. Skládá se z velmi velkého množství trysek a ozdob. Celý tento celek je hodně pěkný, takže jestli někdy navštívíte tuto oblast, tak ji nezapomeňte navštívit.

Zábava, která potěší každého

Jestliže hodně pracujete a máte pocit, že už je na čase konečně vypnout a užít si trochu legrace, ale nemáte zrovna možnost vyrazit někam na dovolenou, nezoufejte. Naštěstí je tu pro vás skvělá forma zábavy, u které si nejen odpočinete, ale také zažijete dobrodružství. Ptáte se, kde je možné si zvednout adrenalin, vyzkoušet něco nového a získat zajímavé zážitky? Odpověď je jednoduchá, vyzkoušejte hru v únikové místnosti, kdezaručeně utečete od starostí všedních dní.
odlišné dveře

Únikové hry jsou ideální pro milovníky počítačových i společenských her. Přijdou si zde na své i všichni, kdo rádi luští nejrůznější hlavolamy a zapeklité hádanky. Pokud se neřadíte ani do jedné ze zmíněných kategorií, věřím, že i přesto podlehnete kouzlu těchto místností. Koncept hry k nám dorazil až z Japonska a rychle si získal oblibu po celém světě.

U nás jsou únikové místnosti hojně rozšířené, takže je naleznete v každém větším městě, nemusíte tedy jezdit daleko od domova. Provozovatelé této zábavy většinou nabízejí vícero místností. Na výběr tak máte z několika typů, které se od sebe mohou lišit formou náročnosti nebo tématem. V případě, že nejste zdatný stratég, tak pro začátek zvolte něco jednoduššího, aby vás vysoká náročnost hned neodradila. Postupem času však jistě přijdete na kloub i těm nejsložitějším hádankám.
dveře stodoly

Únikové místnosti jsou zpravidla koncipované pro více hráčů, takže jsou perfektní, chcete-li se zabavit s partou přátel. Vhodné jsou i jako teambuildingová aktivita, pokud jako zaměstnavatel přemýšlíte, čím vylepšit vztahy ve své firmě. Lidé si vyzkouší práci v kolektivu a zjistí, jak je důležitá vzájemná spolupráce. Poukaz do únikové místnosti je také velmi pěkným dárkem, kterým uděláte radost svým blízkým. Věřte, že se společně zabavíte a příjemně si oddychnete od každodenního shonu a stereotypu.